Välj rätt skrivbordsstol - Guide

Hem / Skrivbordsstolar

Att använda en bra skrivbordsstol som är skonsam och motverkar problem med ryggen är nog självklart – men det kan kännas knepigt att hitta rätt bland alla de alternativ som finns. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du ska välja ut en bra kontorsstol, få svar på några vanliga frågor, samt få tips på ställen att köpa stolar från.

Köpa skrivbordsstol – 6 saker att tänka på

När det är dags att köpa skrivbordsstol är det viktigt att du inte bara tar ”första bästa”, utan att du jämför dina olika alternativ och tänker på vad som är viktigt för dig. Nedan kan du läsa om sex saker som det är särskilt bra att ha i bakhuvudet när du tittar på skrivbordsstolar.

1. Användningsområde

Alla använder inte stolar till exakt samma sak. Letar du till exempel efter en skrivbordsstol att ha på kontoret på arbetsplatsen, eller är tanken att du ska köpa en skrivbordsstol till hemmakontoret? Den viktigaste faktorn är givetvis att den ska vara ergonomisk, men det kan också vara bra att fundera över hur den passar till övrig inredning.

2. Ergonomi och komfort

Att din skrivbordsstol är skön att sitta i är inte enbart bra för stunden – en ergonomisk stol är även viktig för att förhindra nackspärr och ryggvärk. Detta gäller särskilt om du regelbundet sitter framför ditt skrivbord under längre perioder. Vissa ergonomiska stolar är också utformade för att du ska få viss motion av att sitta på dem, och är därmed bra för dig med en stillasittande livsstil som håller igång blodflödet. Hos Arbetsplatsenifokus.se kan du läsa mer om hur du kan sitta ergonomiskt när du arbetar.

3. Material

Materialet är viktigt att tänka på när du väljer stol. Det handlar delvis om vad som är skönt att sitta i, men också vad som ser snyggt ut och passar väl in med resten av inredningen i kontoret eller hemmet. Till exempel är det vanligt att skrivbordsstolar är tillverkade i konstläder eller äkta läder, men olika typer av tyger är också vanliga material.

4. Pris

Kostnaden är så klart också något som du behöver väga in som en faktor när du jämför olika alternativ, men gör inte misstaget att anta att billigare stolar alltid är sämre än dyrare stolar. Stolsmodeller med fler funktioner är oftare dyrare, men använder du inte dessa innebär det alltså att du betalar mer för något som du inte behöver. Se till att jämföra stolar som passar din budget.

5. Arm- och ryggstöd

Bra arm- och ryggstöd är viktiga att inte försumma vid val av stol, då de kan vara till stor hjälp för att förhindra smärta och spänningar i rygg, nacke, armar och handleder. Titta särskilt efter stolar där du kan justera höjden och lutningen på stöden, så att du inte sitter i en obekväm ställning eller spänner dig hela dagen i onödan.

6. Funktioner

Se till att fundera på vilka funktioner du behöver eller önskar i den perfekta stolen. Vanliga bra funktioner är till exempel möjligheten att höja och sänka stolen, att luta den och att låsa den i en särskild konfiguration, men det finns även många fler funktioner. Är du osäker på vad som vore bra kan det vara en idé att ta en titt på utbudet hos några butiker först.

Köp skrivbordsstol online

Letar du efter en bra webbutik där du kan köpa skrivbordsstol online? Det finns många webbutiker att välja mellan och det är därför inte ovanligt att känna sig överväldigad. Därför hittar du sex stycken bra förslag nedan.

DPJ Workspace

Om du är ute efter en riktigt väldesignad kontorsstol erbjuder DPJ.se snygga kontorsstolar som både är funktionella och prisvärda. De har ett brett spann av modeller i olika prisklasser och med olika specialfunktioner. Här kan du hitta stolar som är certifierade för användning i 24 timmar – där du kan dessutom få hjälp med att montera stolen. För dig som enbart behöver stolen och andra kontorsmöbler under en viss period kan även välja att hyra dem av DPJ.

Läs mer hos DPJ.se

Kontorsgiganten

Kontorsgiganten.se har ett riktigt brett utbud av kontorsstolar och andra kontorsmöbler, både i billiga och dyrare prisklasser. De erbjuder därmed något för de flesta, med många stolar utformade för bra ergonomi och komfort, något som är viktigt särskilt för dig som sitter i stolen undre längre perioder. För dig som ändå är osäker trots allt kan du få hjälp med att välja den bästa stolen för dig inom din budget av butikens servicepersonal.

Läs mer hos Kontorsgiganten.se

Senab

I utbudet hos Senab.se finner du både enkla kontorsstolar, men modeller av mer avancerad karaktär. De fokuserar inte enbart på ergonomi, utan också på ren visuell design. Du kan därmed enkelt hitta en modell som passar ditt hemmakontor tillsammans med resten av möbleringen. Du kan även få förslag från dem på möbellösningar baserat på dina förutsättningar och hur ditt kontor ser ut, och prova på stolarna i deras showrooms runt om i landet.

Läs mer hos Senab.se

Banquet

Banquet.se har kontorsstolar som är utformade för bästa ergonomi, samtidigt som de är stilfulla och passar bra in visuellt i de flesta kontor. Utöver de vanliga kontorsstolarna har de även ett utbud alternativa lösningar, inklusive en ergonomisk ståmatta för dig som inte vill sitta ner hela dagen. De har även ett antal balanspallar som innebär ett aktivt sittande som förbättrar blodcirkulationen.

Läs mer hos Banquet.se

Lomax

Lomax.se är bland de största försäljarna av möbler för företag i Skandinavien, men vänder sig även i viss mån till privatpersoner. De har ett enormt utbud av olika modeller av kontorsstolar, däribland många av det ergonomiska märket HÅG, och satsar på kvalitet. På grund av detta är ingångspriset något högre än på andra butiker, men för dig som letar efter en högkvalitativ kontorsstol finns det mycket att välja på. Känner du dig överväldigad av alla valmöjligheter kan du också få hjälp av personalen med förslag på specifika stolar.

Läs mer hos Lomax.se

Stalands

Stalands.se är en inredningsbutik som utöver sina fysiska butiker också har en webbutik, där de säljer ett något mindre utbud av kontorsstolar. De fokuserar på snygg design och med god ergonomi och komfort, för att förhöja det visuella intrycket du får av kontoret. För dig som är osäker på vilken stol som är bäst och inte kan ta dig till en av deras fysiska butiker har möjlighet att få professionell inredningshjälp.

Läs mer hos Stalands.se

Vanliga frågor och svar

En ergonomisk skrivbordsstol är en stol som är utformad för att vara skonsam för din kropp – ofta särskilt din rygg, nacke och handleder. De är också tillverkade för att förbättra blodcirkulationen, även när du regelbundet spenderar längre tider i stolen. Detta uppnås bland annat med anpassningsbara arm-, rygg- och nackstöd i kombination med ett höj- och sänkbart skrivbord.

Det finns många bra och ergonomiska skrivbordsstolar, men för dig som letar efter den allra bästa kontorsstolen för ryggen är kontorsstolen HÅG Capisco 8106 en starkt rekommenderad stol med sadelsits. Denna modell bidrar till att du slipper tänka att räta på ryggen, då stolsstödet hjälper dig att göra detta automatiskt. Du får därmed bättre hållning och minimerar risken för ryggvärk.

Hur sitter man ergonomiskt vid datorn, egentligen? Det handlar bland annat om att inte utsätta dig för sträckningar i onödan, och du får nedan fem bra tips:

  1. Sitt så att dina armar är i höjd med skrivbordet när du vinklar dem 90 grader uppåt.
  2. Placera skärmen så att ovankanten är i höjd med ögonen, så du inte behöver böja på nacken för att se.
  3. Placera tangentbordet platt, så att du inte behöver böja på handlederna för att använda det.
  4. Ha stolen i sådan höjd att du med knäna i 90 graders vinkel kan sitta med fötterna på golvet.
  5. Sitt inte i samma ställning hela dagen – och passa på att stå upp när tillfälle ges.

Även du med en lite lägre budget behöver så klart en kontorsstol – och det finns gott om billiga skrivbordsstolar som ändå är av bra kvalitet. Flera av webbsidorna i guiden ovan har bra alternativ som är lite billigare, men det är också en bra idé att använda dig av tjänster som Prisjakt eller Pricerunner.