Möbelgångjärn

Hem / Möbelgångjärn

Det finns en mängd olika möbelgångjärn att tillgå – allt från enkla varianter till mer avancerade sorter. När du ska köpa gångjärn är det därför viktigt att du ser till att välja rätt modell för rätt ändamål. Hos Specialbeslag.se finner du möbelgångjärn i en mängd olika utföranden. Här finner du bland annat gångjärn för skåp, köksluckor i olika storlekar och material. På deras hemsida kan du enkelt och smidigt filtrera fram olika alternativ som pris, bredd, höjd och modell. Nedan kan du läsa mer om tre olika typer av gångjärn och få tips på hur du utför monteringen för respektive modell.

Pinngångjärn

Har du äldre skåpsdörrar som behöver rustas upp på kontoret? Då kan pinngångjärn vara ett passande alternativ. Pinngångjärn har en dekorativ, gammaldags stil som passar fint ihop med äldre, falsade möbler. Denna modell passar även bra att sätta på bord med fällbara kanter. Vanliga material är stål, järn, mässing och alliminium.

Montera pinngångjärn

För att montera pinngångjärn behöver du först borra hål i både lucka och stommen. Därefter skruvar du i gångjärnet. Tänk på att gångjärnet ska sitta helt i linje vid montering. Risken är annars att gångjärnet går av när du öppnar luckan. Se även till att de sitter stadigt fast i möbeln.

Möbler som pinngångjärn används till:

  • Äldre skåpsdörrar
  • Falsade luckor
  • Bord med fällbara kanter

Pianogångjärn

Pianogångjärn användes förr till att sätta ihop lock på pianon. Idag används det vanligtvis för att sätta samman två objekt som ska förflyttas i förhållande till varandra. Gångjärnet kan med fördel monteras på olika skåp där man vill att luckan ska öppnas enkelt.

Montera pianogångjärn

Du kan montera pianogångjärn på mateiral som trä- stål- eller alliminum. När du ska påbörja monteringen kan du lägga skivan/luckan nedåt och sedan märka in hålen. På så sätt kommer gångjärnet enkelt på plats. Du kan även använda dig av monteringstejp när du märker ut skruvhålen. Därefter skruvar du i gångjärnet.

Möbler som pianogångjärn används till:

  • Klassiska pianon
  • Skåp som ska kunna öppnas enkelt

Klaffgångjärn

Klaffgångjärn används främst till ihopfällbara bordsskivor eller klaffbord. Gångjärnet ser till att du enkelt kan lyfta av skivan eller ta isär den. De kan också användas till övermonterade köksluckor där du har behov av att öppna luckan uppåt – exempelvis över kyl och frys. Klaffgångjärn finns i flera olika material som mässing, zink eller plast.

Montera klaffgångjärn

Klaffgångjärn kan monteras direkt i bordsskivan eller skåpet med skruv. Många klaffgångjärn monteras även med tapp på ena klaffen och med försänkta skruvar på den motsatta klaffen.

Möbler som klaffgångjärn används till:

  • Bordsskivor
  • Klaffbord
  • Överskåp

Vanliga frågor och svar

Nedan besvarar vi vanliga frågor och svar kring gångjärn.

Gångjärn är beslag som används för att förbinda två objekt. Det ena objektet ska kunna rotera i förhållande till det andra för att underlätta enkel öppning av exempelvis ett skåp. Gångjärn används för att hänga upp eller öppna föremål.

En typ av gångjärn som går åt båda håll är fjädergångjärn som vanligtvis används på salongsdörrar. Dessa finns som både enkelverkande och dubbelverkande modeller. Den dubbelverkande modellen tillåter öppning åt båda håll.

Liknande artiklar

Fina knoppar